KAKO IZGLEDA URA OSEBNEGA TRENERSTVA

Kolega, ki je prav tako osebni trener, je prebral vsebino prispevka. Svetoval mi je, da naj posamezne odseke izbrišem ali pa vsaj preoblikujem tako, da ne bom razkril preveč »inside info«. Jaz se s kolegom trenerjem ne strinjam in z veseljem delim »inside info«. Če bo komu to koristilo in bo zato njegova ura osebnega trenerstva boljša, še toliko bolje. Z veseljem bom prispeval k dvigovanju nivoja naše branže.

Če pa si (potencialna) stranka, ki ima oziroma želi imeti osebnega trenerja, pa naj bodo spodnje vrstice neko osnovno vodilo in praktični vodnik po smernicah, ki jih mora upoštevati osebni trener.

Načeloma naj bi nas vsa ta znanja naučili v šolah, zvezah in drugih institucijah, ki izobražujejo kader osebnih trenerjev…vendar se na nivo primernosti vseh teh izobraževalnih programov in primerjave med njimi, tokrat ne bom spuščal. Navsezadnje sem del sistema in vrana vrani ne izkljuje oči, poje Vlado Kreslin.

 

Začetek

Uvodna ura osebnega trenerja ali uvodni trening z osebnih trenerjem ali uvodni svetovalni pogovor z osebnim trenerjem… že v poimenovanju začetnega srečanja z osebnim trenerjem je precej razlik.
Večinoma bomo osebni trenerji prvo srečanje podarili/ ga opravili brezplačno. Ni pa nujno.

Ker je uvodna ura daleč najpomembnejša ura –  tako v očeh stranke kot v očeh trenerja – se bomo v tem prispevku osredotočili večinoma na ta vidik.

 

Prvi stik

Komunikacija med stranko in trenerjem je ključnega pomena. (kako izgleda ura osebnega trenerstva)

Komunikacija se začne že pri prvem stiku, ki ga opravite preko telefonskega pogovora, SMSa, elektronskega sporočila ipd. Ker si s prvim stikom ustvarjamo podobo o osebi na »drugi strani«, je priporočljivo, da si pripravite dobro izdelan in premišljen odgovor, ki pa naj vam služi samo kot osnova za dejanski pogovor.

Na primer, če stranka sprašuje kako hitro bo izgubila 10kg in koliko jo bo to na koncu stalo, je popolnoma brez smisla, da ji razlagate kako uspešen osebni trener ste vi in kako pomembno je, da se odloči ravno za vas. Poslušajte stranko kaj vam želi sporočiti!

Se sliši logično? Preberite nekaj svojih zadnjih sporočil, ki ste jih izmenjali s stranko, katera je bila v procesu odločanja. To je pomembno za vsak posel. Če je prišlo do prevelikih šumov v komunikaciji, je na neki točki stranka izgubila interes ali celo prenehala z odpisovanjem.

Tisti, ki pa iščete osebnega trenerja – za vas imam na tej točki samo en nasvet. Najprej se vprašajte kaj zares potrebujete, torej – zakaj iščete osebnega trenerja? Kje zares potrebujete pomoč? Nekaj več o tej temi si lahko prebereš tukaj (klik!).

 

Uvodna ura osebnega trenerstva

Trenerji, na nas je, da potencialni stranki povemo točno kaj naj pričakuje na ura osebnega trenerstva in kaj naj prinese s seboj (voda, brisača, ipd.). Tudi meni se je že zgodilo, da nisem izrecno napisal, da bova na uvodni uri opravila nekaj vaj, zato je iz uvodne ure na fitnesu nastal uvodni sestanek na kavi.

Osebni trenerji spreminjamo navade svojih strank. (kako izgleda ura osebnega trenerstva)

Kava ali trening, jaz to kvalificiram kot manjši komunikacijski šum. Opažam pa, da stranka dostikrat čaka v fitnesu ali na recepciji in ne ve kaj naj stori. Opažam, da stranka išče trenerja in po fitnesu hodi kot izgubljen otrok v trgovini. Opazil sem tudi, da je stranka jokala. Nisem je vprašal zakaj, vendar ni bila videti srečna pri enem izmed osebnih trenerjev. Težko je sklepati kaj več, vendar je bilo videti kot, da se je znašla v njej popolnoma tujem okolju, v katerem se ni počutila dobro/ udobno/ domače. Večkrat slišim od strank, da one ne spadajo v fitnes in takšne strahove je potrebno prepoznati in stranke potolažiti.

Potrebno se je zavedati, da vsako delo z ljudmi zahteva znanje mehkih veščin in osebni trener mora biti opremljen z mnogimi psihološkimi orodji, da ljudem pomaga spremeniti navade, ki nato pripomorejo k spremembi njihove zunanjosti…navsezadnje osebni trenerji v prvi vrsti spreminjamo navade ljudi  šele kasneje sledi sprememba zunanjega videza in posledično tudi počutja.

 

 

Stranka/ trener zamuja

Vsakemu se kdaj zgodi kaj nepredvidljivega na cesti ali pa pride vmes kaj ekstremno nujnega, zato obstajajo telefoni s katerimi čim hitreje sporočimo nastalo situacijo. Včasih pa se zgodi, da je stranka potem nedosegljiva po telefonu  in takšne primere si trenerji težko razlagamo pozitivno.

Nič drugače ni na drugi strani. Zamujanje osebnega trenerja ni sprejemljivo in če se to ponovi ali celo občasno ponavlja, potem imam za vas vprašanje. Bi v službi dovolili šefu, da vam vsak dan podaljša delavnik za 1h, katera ne bo plačana? Kaj ti pomaga, da znaš rešit strankin problem, če stranka vsak trening zapušča slabe volje? Iz enega problema sta nastala (vsaj) dva.

 

Stik v živo

Pozdrav.
Stisk roke (tudi med Covid-19?).

Mogoče boste nekoliko živčni, vendar verjemite mi, tudi trenerji imamo podobne občutke.

Nekaj small talka na začetku pogovora…Potem pa je čas, da osebni trener prevzame pobudo in vodi strukturo pogovora. Zakaj je to pomembno?

Osebni trener naj pomaga stranki postaviti cilje! (kako izgleda ura osebnega trenerstva)

Ura osebnega trenerja je sicer vredna xy € in si verjetno ne more privoščiti predolgega kramljanja. Stranka je prišla izbrat kompetentnega osebnega trenerja, ne pa prijatelja za na kavo.
Prav tako je pomembno, da stranka jasno in točno pove svoje želje glede postave, glede prehrane ipd.

Na prvi uri se je potrebno dogovoriti katere cilje bosta zasledovala in glede na vse te cilje je potrebno zastaviti plan dela. Predlagam vzpostavitev kratkoročnih in dolgoročnih ciljev, ki jih izbereta po v naprej znani metodi (SMART, CODE-1, COMP itd.).
Preden začnete z vadbo, boste morali izpolniti še nekaj obrazcev. V tujini je to že stalna praksa, pri nas pa papirologija počasi prihaja v navado. Ti obrazci lahko vključujejo opustitev odgovornosti osebnega trenerja v primeru nezgode in privolitev v vadbo na podlagi podanih informacij. Pravne formalnosti pač postajajo del našega vsakdana.

 

Sledi ocena telesne pripravljenosti. Za osebnega trenerja je pomembno, da razume vašo trenutno stopnjo telesne pripravljenosti. Spodaj je naštetih nekaj ključnih področij, ki bodo zanimale osebnega trenerja. Pričakujete lahko vprašanja povezana z:

Brez ocene tveganja naj osebni trener ne začne z vadbeno enoto pri stranki. (kako izgleda ura osebnega trenerstva)

 • Teža in višina
 • Meritve telesne sestave
 • Krvni pritisk
 • Ocene gibanja
 • Kardiovaskularno zdravje
 • Mišična moč
 • Mišična vzdržljivost
 • Prilagodljivost in obseg gibanja
 • Drža

Dober osebni trener ne bo začel s treningom, dokler ne bo izvedel ključnih informacij o vašem telesu, pripravljenosti, počutju itd. (povzeto po ISSA – What to Expect at Your First Personal Training Session)

 

 

Ključni trenutki uvodne ure

»Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.« je eden izmed pogostih ugovorov, ki jih jaz osebno prejmem na uvodni uri.

Pustim vam nekaj trenutkov, da premislite in na glas poveste svoj najbolj primeren odgovor na zgornji ugovor oziroma trditev. Če ste stranka, pa premislite ali vam je merjenje telesne sestave pomemben korak pri doseganju cilja zaradi katerega ste danes tukaj.
.

Nekateri osebni trenerji vsak mesec merijo telesno sestavo telesa s katero pokažejo napredek. (kako izgleda ura osebnega trenerstva)

.

.

Torej, kot osebni trener moram imeti pripravljenih več scenarijev oziroma odgovorov na ugovore strank. Pa ne zato, ker bi mislil, da je moja uvodna ura kaj slabša, ker ne merim telesne sestave (mimogrede, lahko bi jo meril, ker imamo precej drago napravo za merjenje telesne sestave na našem fitnesu). Ampak najprej moram razumeti, da to vprašanje skoraj nikoli ni postavljeno zaradi mene ali moje strokovnosti temveč izključno zaradi počutja stranke na drugi strani.

Torej, ugotoviti moram, zakaj mi je stranka rekla »Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.«!? Zakaj stranka omenja prejšnjega trenerja in telesno sestavo? To je ključni trenutek nadaljnjega pogovora s katerim lahko brcnem v temo ali pa izpadem, kot strokoven osebni trener in normalno skrben človek, kakršnega stranka potrebuje.

Da boste bolje razumeli način razmišljanja, vam bom spodaj predstavil nekaj verjetnih scenarijev, ki se lahko odvijejo.

 1. Scenarij »Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.« – ugotovim, da je stranka zaskrbljena, ker ne bo imela dovolj motivacije, če nihče ne bo spremljal njenega napredka.

To je eden izmed najbolj pogostih scenarijev in je potrebno biti previden, ker mnoge stranke imajo na to temo močna čustva, ki lahko vodijo v napačno smer pogovora. Stranki pojasnim na kakšen način pri meni poteka spremljanje napredka. Pomembno je predvsem, da jo pomirim in poslušam.

 1. Scenarij »Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.« – stranka je pred leti že uspešno shujšala. Velik del uspešnosti pripisuje merjenju napredka. Njen ugovor je logičnega izvora.

Tudi pogost, vendar najlažji ugovor, ki ga lahko dobite. Osebni trenerji smo včasih preveč »v svojem svetu« in določene zadeve lahko razlagamo tako, kot bi imeli pred seboj sodelavca in ne stranke. V zgornjem scenariju ni težko razložiti kaj merjenje telesne sestave sploh pomeni in kako (ne)natačno je merjenje s takšnimi napravami. Sami moramo oceniti kako poglobljeno razlago stranka potrebuje, zato je potrebno spremljati njene odzive in zainteresiranost. Opažam, da se stranke začnejo dolgočasiti, ko primerjam bioelektrične impedančne naprave, ki so na voljo v Sloveniji z več 100 tisoč € vrednimi »stroji« iz tujine. Redko katera stranka pa ve, da lahko opravimo brezplačno sestavo telesa v večini zdravstvenih domov v Sloveniji.

 1. Scenarij »Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.« – stranka je v procesu primerjanja med prejšnjim trenerjem in mano.

Tukaj se gre za mešanico občutkov in logičnega primerjanja. Potrebo je ugotoviti kakšni občutki spremljajo stranko in zakaj tako občuti? Logični odgovori na vprašanja ne bodo dovolj. Potrebno bo raziskati čustva stranke in se vživeti, poglobiti v strankin način razmišljanja. Razumevanje čustev stranke in zagotavljanje varnosti v pravih trenutkih je tukaj ključnega pomena.

 1. Scenarij »Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.« – trditev zveni kot vprašanje.

To pomeni, da stranka ni prepričana kaj naj si misli. Stranka potrebuje pogovor o tej temi, zato so tukaj ključna prava vprašanja in primeren izbor besed s katerimi dobimo točno tiste pomisleke, ki jih ima stranka v sebi in mogoče niti sama ne ve za njih. Veljajo vsa pravila dobre komunikacije, predvsem poslušanje.

 1. Scenarij »Tisti trener mi je pa zmeril telesno sestavo.« – besede »tisti trener…« zvenijo ponosno ali pa se želi s tem pohvaliti.

Stranka vam skuša povedati, da je prej dobila več storitve za manj njenega vložka. Tukaj hodite po tankem ledu. (Ne)zavedno vam je stranka dala možnost, da ji ponudite boljši deal. To ne pomeni, da išče popust, temveč čaka na vas, da se izkažete bolje kot vaš predhodnik. Mogoče ji niste dovolj dobro predstavili kaj vaš paket vse zajema? Mogoče pa ji je prejšnji trener »prodajal mačka v žaklju« in potrebuje razlago, ki ji bo omogočila realno primerjavo med ponudbami. Ali pa enostavno zares obstaja bolj ugodna opcija storitve kot jo ponujate vi?

Glede cen storitev sam napisal samostojno blog objavo, ki si jo lahko prebereš tukaj (klik).

 

Scenarije lahko pišem še nekaj časa, vendar bi rad, da bralci iz vsega tega potegnete bistvo. Vsem trenerjem priporočam, da odstavek s scenariji preberete večkrat in si svoje scenarije napišete na list papirja in jih dodelate.

Strankam pa želim sporočiti, da je pomembna vsaka informacija, ki nam jo sporočite. Še največkrat ste na slabšem takrat, ko nam kaj pozabite povedati ali celo namenoma zamolčite. Trenerji ne beremo misli, nismo vedeževalci in ne moremo vedeti česa si želite, kje vas boli, kakšna je bolečina ipd. Zato je vsaka informacija za nas pomembna! Način komunikacije med trenerjem in stranko ter zaupanje, katerega zgradita skupaj, je ključnega pomena za dosego vašega cilja.

 

 

Kako izgleda ura osebnega trenerstva?

V kolikor vam osebni trener ne odpravlja nepravilnosti, ste lahko v nevarnosti. (kako izgleda ura osebnega trenerstva)

Med fitnes treningi bo vaš osebni trener opazoval vaše gibanje. Iskal bo mišična neravnovesja, pravilno gibanje telesnih segmentov, prave gibalne vzorce in dobro držo. Na začetku se stranka morda počuti nekoliko neprijetno, vendar je bolje, da vas vaš osebni trener pozorno opazuje, kot pa da vas ignorira. Nepravilna oblika gibanja lahko povzroči vrsto težav, ki vodijo do bolečin in poškodb!

 

Če vaš osebni trener odkrije težave z vašim gibanjem ali držo, jih bo, tekom celotnega programa, skušal sanirati. Ker je preventiva in sanacija morebitnih nesorazmerij v vašem telesu bolj pomembna od vaših začetnih in začrtanih ciljev, zaradi katerih ste prišli v fitnes, vam mora osebni trener to pojasniti v vam razumljivem jeziku in skupaj morata najti rešitev s katero boste dosegli tudi vaše prvotne cilje (boljše počutje, manj kilogramov, lepšo obliko telesa ipd.).

 

Vaš program vadbe naj vključuje tako gibanje kot izobraževanje. Razen, če slednjega ne želite.
Na koncu sodelovanja morate razumeti kakšne so prednosti treninga moči in treninga srca in ožilja. Na koncu programa vadbe boste vedeli, kako se pravilno gibati, premikati. Spoznali boste opremo v telovadnici in kako jo uporabljati. Osebni trener mora tudi presoditi kdaj stranko poučiti o prehrani in dieti ter o tem, kako ohraniti zdravje in dobro počutje za vse življenje. (povzeto po Nicole Spector – What to look for (and avoid) in a personal trainer)

Kaj pričakovati in kako naj izgleda (uvodna) ura osebnega trenerstva.

Prodaja

Končni cilj uvodne ure je prodaja. Tega se morata zavedati obe strani. Ni pa končni cilj vedno dosegljiv in osebni trener mora biti dovolj zrel in priseben, da kdaj tudi odkloni stranko oziroma jo napoti drugam. Zaradi majhnosti in načina razmišljanja, nam v Sloveniji tega manjka. Želim si, da bi znali napotiti osebe drugam, jih usmeriti po bližnjici in se nehali slepiti, da poznamo vse poti do cilja.

 

V kolikor meniš, da bi zgornji zapis lahko koristil kakšnemu od tvojih bližnjih, mu posreduj povezavo. Pomagaj mi, da skupaj ustvarimo boljše pogoje za delo v naši branži.

2021-04-11T16:42:47+00:00