Kako začeti (spet / ponovno/ znova)

Kako začeti je tudi naslov 30 – dnevnega webinarja, ki ga trenutno obiskujem.

Naslov sem si sposodil od Lisac & Lisac  – imata super 30 dnevni webinar Kako začeti, za katerega sem plačal 340€. Glede na številne napotke, bom verjetno kakšnega uporabil tudi za oris vsebine, vendar osebna zgodba, športno področje in natančni podatki bodo povsem moji.
Tokrat sem ti pripravil nekaj napotkov, kako začeti s treningi po daljši prekinitvi.

 

Od l. 2012 do l. 2017 sem bil vodja fitnesa v Šiški, ki na nek način predstavljajo začetek moje kariere.

Moji začetki
Septembra 2020 bo minilo 17 let odkar sem se prvič podal v fitnes. Spomnim se lesenih stopnic na vhodu, ki so bile ograjene v železno ogrodje. Spomnim se vonja po utežeh, močne sončne svetlobe, ki se je mešala s svetlobo luči in odbijala od ogledal ter mladostniških krikov sošolcev iz šolske telovadnice. Kot 15 letni dijak, sem že ob prvem stiku s fitnesom vedel, kako zelo mi je prostor všeč. Nisem pa se mogel zavedati, da bo točno ta prostor začel mojo zgodbo o uspehu.

Zakaj je to pomembno zate? Vsi se spomnimo svojih začetkov, pa naj si bo to v poslu, ljubezni ali kje drugje. Zato poišči v spominu svoj začetek in poglej kaj vse si že dosegel/ dosegla. Če pa si šele začetnik, pa je to super priložnost, da si ustvariš en odličen in uspešen začetek zgodbe.

 

Leta 2003 sem na fitnesu začel z vadbo 3x tedensko in med šolskimi počitnicami sem delal vaje doma. Tudi med poletnimi počitnicami nisem bil več kot 7 dni brez športa. Tistega leta so me navduševale naslovnice bodybuilding revij in skladno z njihovo filozofijo, nisem izpuščal treningov za moč, niti beljakovinskih napitkov.

 

Virus nam je/ bo močno spremenil življenje. Osvoji mehanizem za upešen nov začetek in cilj bo bližje kot sicer.

Nič ni večno
Življenje je nepredvidljivo in nekajkrat  se je zgodila višja sila. Podobno kot nas je tokrat zadela pandemija covid-19, sem imel tudi sam nekaj nesrečnih dogodkov, ki so mi preprečili trening za nekaj mesecev. Ker je to normalen pojav, bi tokratni prispevek rad posvetil vsem vam, da se boste lažje vrnili najprej v rutino in nato še v formo v kateri ste bili prej.

 

Kako začeti (spet / ponovno / znova)
Splošni nasveti kako ponovno začeti, so jasni. Znižanje delovnih obremenitev, zmanjšanje števila vaj in volumna le teh ter počasno (!) in postopno dviganje intenzivnosti. Ko spet začnemo s treningi po daljši pavzi, se je telo že navadilo na novo normalnost – sedenje, hoja, dnevna opravila – zato so nasveti o novih začetkih treniranja res pomembni, da ne pride do nepotrebnih poškodb.

 

Vsej je v glavi
EGO pusti doma, ko se po daljši pavzi znova vračaš v trenažni proces. Začni počasi in lahkotno ter v manjšem časovnem obsegu. Naj bo prvi trening bolj kot eno samo ogrevanje in potem počasi progresivno dodajaj. Zapomni si, da ti bo 5 treningov po zmerni in progresivni obremenitvi dalo večji napredek kot 2 treninga, po katerih se 3 dni ne boš mogel premikati. Prav tako bo psihološki učinek 5 lažjih treningov deloval stimulativno, kar je povsem nasprotno od slabe volje po brutalnih mišičnih bolečinah, ki nam jih bo povzročil intenziven trening po daljši pavzi od treninga.

 

Kako spet začeti s treningi po 10. letih
Seveda je precejšnja razlika, če začnemo s treningom po 10 dnevnem premoru ali pa je ta pavza trajala več let. Premo sorazmerno z dolžino premora smo izgubili adaptacijo (mišično, tetivno, sklepno…) na trening s katerim želimo ponovno začeti. Skladno s tem bomo tudi primerno bolj ali manj zmanjšali obremenitve, intenzivnost in volumen treninga. Večja je pavza od treninga, večji pomen ima ponoven začetek treninga in še več pozornosti in časa je potrebno posvetiti telesnim strukturam, da jih navadimo na nove napore.

 

(PRE)Velika želja
…je naša velika sovražnica. Meni se je to dogajalo prvih nekaj let. Če dobro premislim, me je želja po hitrem napredku prevečkrat udarila nazaj in sem potreboval toliko počitka, da sem moral korak nazaj, da sem lahko potem spet začel s pravim trenažnim procesom. V želji po hitrih rezultatih se zaženemo na zelo intenzivne in zahtevne treninge, ki sploh niso primerni za nas in za naše telesne zmogljivosti.

Če so naše mišice v danem trenutku zmožne dvignit 100kg ali preteči 42km

Znanost je tukaj enotna.

, to nikakor ne pomeni, da je primerno, da se iz 2 mesečnega kavčanja (ne, igranje igric še vedno ni priznano kot šport) vržemo v drug ekstrem. ŠE POMEMBNEJE, naš napredek bo hitrejši, če bomo šli postopoma do 100kg ali 42km.

 

Pozabite na hitre rezultate
Mislim, da je večini že jasno, da se telesne spremembe ne delajo v nekaj tednih. Pri svojih strankah opažam, da jih vse več prihaja z realnimi in dosegljivimi cilji. Ko predstavim načrt dela za takšen (realen) cilj, je zadovoljstvo obojestransko in delati s takšnimi strankami je res pravi užitek.

 

Za tebe sem spodaj pripavil 7 pomembnih korakov, ki te bodo vrnili nazaj v formo in bodo hkrati strnjen odgovor na vprašanje v naslovu »kako začeti (spet / ponovno/ znova)« :

  1. Naredi si plan treninga (več o tem tukaj)
  2. Napiši in kratkoročne in dolgoročne cilje
  3. Poišči in napiši si napake, ki si jih delal prvič in napiši rešitve za te napake
  4. Priskrbi si trening partnerja, ki je že dosegel, kar si ti želiš ALI pa si omisli trenerja
  5. Določi si nagrado za osvojitev cilja in »palico«, če ti to ne uspe
  6. NE ODLAŠAJ, začni danes! 1.1. ima ravno toliko ur, kot jih ima današnji dan. Motivacija izhaja iz tebe in pokaži svojemu telesu, da si ti njegov gospodar – ne obratno.

 

Upam, da si si odgovoril na vprašanje “kako ponovno začeti s treningom”. Če imaš še kakšno nejasnost glede tega, pa mi lahko pišeš tukaj.

2020-05-19T16:37:52+00:00