Osebno trenerstvo med korona ( COVID -19 ) krizo

Virus je poskrbel za tektonske spremembe v gospodarstvu (tudi v osebnem trenerstvu) in tako kot pri vsaki krizi, tudi tokrat velja, da bodo najbolj trpeli tisti, ki svojega posla med Covid krizo ne bodo mogli ali znali prilagoditi novim zahtevam trga.

 

2. svetovna vojna ni zaustavila športa, COVID-19 ga je!
Ameriški mediji so konec maja 2020 poročali, da njihovo gospodarstvo, ki je tako ali drugače povezano s športom, izgubi kar 133 milijonov dolarjev na dan. Ocenjujejo, da naj bi bilo čez lužo ogroženih kar 371607 oseb, ki se ukvarjajo z osebnim trenerstvom in vodenimi vadbami.

 

Kaj to pomeni za stranke osebnih trenerjev?

* Online osebno trenerstvo je lahko zelo dobičkonosno in Covid-19 kriza je najbolj prepoznavnim spletnim trenerjem naredila ogromno uslugo.

Izpostavil bi dve stvari. Prva je definitivno večja izbira online vodenih vadb, večja dostopnost le teh in večja transparentnost ponudbe. Kar naenkrat se je strankam odprlo nešteto brezplačnih vsebin v Slovenskem jeziku (tujih je bilo že prej dovolj) in preizkusnih obdobij s katerimi skušajo ponudniki vodenih vadb prepričati čim večje število uporabnikov, da bi lahko potem kaj* zaslužili. V tem obdobju se ne sprašujemo več, če poznaš online vadbe, temveč se sprašujemo, katere online vadbe si že poizkusil in katere so ti bile OK. V ZDA je med pandemijo virusa Covid-19 uporaba fitnes aplikacij na telefonu poskočila na 50% uporabnikov mobilnih storitev.

Ste opazili, da zgoraj pišem samo o vodenih vadbah in ne o osebnem trenerstvu?
Zgodilo se je namreč, da je korona kriza še povečala število različnih programov za množice, zmanjšala pa je ponudbo osebnih pristopov. Torej je drugo dejstvo, ki sem ga želel izpostaviti in je pomembno za stranke fitnes centrov v korona krizi, občutno zmanjšanje resničnega  števila ponudbe osebnih trenerstev.
Seveda, saj nam je bilo kar nekaj časa prepovedano delati 1 na 1, omejeni smo bili na občine, fitnesi so zaprti že…predolgo časa. Nekateri trenerji, kljub vsem tem oviram, poizkušamo delati dalje.

 

Delo osebnega trenerja v korona krizi

Za interpretacijo sprejetih ukrepov je bila včasih potrebna celo pomoč pravnika in strokovne službe NIJZ.

Vpliv epidemije na večino delovnih mest je očiten…vse se spreminja, prilagaja, seli na splet. Kdo ve, kako bo to dolgoročno vplivalo na razvoj naše družbe?

Priznam, da sem zadnjih nekaj tednov več časa posvetil branju uradnega lista in spremljanju ter študiranju vseh mogočih novosti, ki nam jih je nalagala vlada, kot pa pripravi na delo s strankami.
Potrebno je bilo loviti procente od prometa, da sem lahko koristil mesečni temeljni dohodek s pomočjo katerega sem lahko plačal mesečne prispevke.

Iz danes na jutri sem moral najeti nove prostore, ki niso smeli imeti fitnes naprav. Vsaki stranki posebej je bilo potrebno prilagoditi program treninga in po potrebi tudi jedilnik. Nekaterim sem poizkušal pomagati tudi online.

13. 11. so (ponovno) prepovedali tudi vse nenujne storitve, kamor spada tudi osebno trenerstvo. Od tega dne naprej, bi lahko stresal slabo voljo po spletu…pa je nisem! Pišem to besedilo in načrtujem nove projekte – tiste, za katere med natrpanim urnikom ni časa.

Ne strinjam se z ukrepi vlade!

Kako pa ste vi izrazili svoje (ne)strinjanje z vladnimi ukrepi?

Seveda se ne strinjam z ukrepi vlade, če je prizadelo mene osebno. Ali sem mogoče pristranski?

Ker je moje delo izključno 1 na 1, je potem težko opravičiti mnoge druge aktivnosti, kjer se ljudje »zbirajo« v firmah po 10, 50, 100… So te firme bolj nujne, kot je zdravje mojih strank? Od zdravja ljudi je TUDI odvisen morebiten potek okužbe s Covid-19. Smo/ So se prav lotili ukrepov?

V tem trenutku sem mogoče celo bližje logiki video posnetkov g. Marka Potrča, ki je (ne glede na relevantnost njegove vsebine) razkril in, tako kot Donald Trump ob izvolitvi za predsednika ZDA, premagal medije v njihovi lastni igri – pretiravanje in izkrivljanje dejstev.

 

Kdo sem jaz, da je moje mnenje pomembno?

Koliko mnenj, všečkov, delitev vsebine si prispeval na svetovnem spletu na temo Covid-19? Si tudi ti del znastvenega kroga ljudi?

Mnogi influencerji in tisti, ki imajo o Covidu ipd. temah močno mnenje in ga širijo (verjetno v dobri veri) naprej, bi se morali vprašati, če so res oni dovolj kompetentni za polemiziranje o takšnih temah. Zdi se mi, da je Slovenija v marcu 2020 dobila ogromno epidemiologov in se nam za prihodnost te stroke res ni potrebno bati.

Šalo na stran.

Z dobo interneta se vsak naš glas, všeček, interakcija na svetovnem spletu nekje pozna in če bomo podpirali osebe, ki mlatijo prazno slamo (niso vsega krivi mediji), potem smo sokrivi za stanje, ki je nastalo.

Da se vrnem na temo iz naslova – dober pravnik bi (je) našel luknjo v zakonu in s pomočjo te luknje bi lahko povsem legalno delal svoje delo naprej – tudi med vsemi temi ukrepi.

Ali je moja logika, da delam samo 1 na 1 res bolj pomembna, kot je upoštevanje vseh ukrepov, ki so jih predlagali strokovnjaki in so jih potem »po potrebi« spremenili politki?

 

Online osebno trenerstvo

Osebno in online. To me spominja na besedno zvezo pošten politik ali pa star otrok. Verjamem, da ste že slišali za podobne oksimorone. Lahko se na spletu prek kamere in z različnimi aplikacijami in ostalimi pomagali, trudimo maksimalno in dajemo vse od sebe. Lahko delamo dodatne storitve in manjšamo ceno, vendar online osebno trenerstvo ne bo nikoli PRAVO osebno trenerstvo. Ne za stranko, ne za trenerja… Še vedno pa je to veliko bolje, kot nič!

 

Osebni stik

Še tako dobro zastavljen trening program in sposoben osebni trener, ki obvlada online posel, ne bo mogel nadomestiti osebnega stika, ki ga stranka dobi pri treningih v živo. Mogoče je za vrhunskega športnika, ki je že desetletje na podobni trenažni poti, razlika med online in osebnim treningom, minimalna. Pri veliki večini ostalih pa je to enostavno prevelik zalogaj in posledice so že vidne v vseh plasteh družbe.

 

Upad telesne dejavnosti

Strokovnjaki s Fakultete za šport so opravili analizo gibalnih sposobnosti otrok v maju in juniju 2020 ter rezultate primerjali s preteklim letom. Aerobna vzdržljivost, ki je najpomembnejša za normalno delovanje in razvoj otrok, je upadla pri fantih za 18, pri dekletih pa za 15%. V preteklih letih je bil trend upada 0,4 odstotka na leto. Govorimo o 30x poslabšanju stanja, kar je izjemno zaskrbljujoče.

Doc. dr. Gregor Starc je za medije povedal, da je gibanje ključnega pomena za ustrezen razvoj možganov, tako z vidika povečevanja njihove prekrvavljenosti in spodbujanja rasti nevronov kot tudi z vidika spanca, med katerim se možgani obnavljajo. Pri mišičnem delu se namreč v telesu povečuje raven adenozina, ki je nujno potreben za miren in kakovosten spanec. Če takšnega spanca ni, se možgani pri otrocih ne razvijajo optimalno, pri odraslih pa hitreje propadajo.

 

Covid-19 nam daje priložnost, da izboljšamo svoje napake

Več o priložnostih, ki nam jih daje kriza, sem pisal že tukaj (LINK). Na tem mestu pa bi rad vse skupaj opomnil, da smo v času, ko bodo preživeli samo najmočnejši. Pa naj bo to pomen Charlesa Darwina in njegove naravne selekcije ali pomen zdravja gospodarstva, niti ni pomembno.

 

Kaj smo se naučili iz prvega vala epidemije?

Na zgornje vprašanje si odgovorite sami. Moj glavni zaključek je, da kljub navidezni radodarnosti vlade in različnim ukrepom, nikakršna pomoč ne bo dovolj, da vzdržuje stanje na katerega smo se navadili v obdobju debelih krav. Če bomo želeli ohranjati podoben nivo življenja, kot smo ga imeli pred krizo, bo potrebno globoko seči v svoje prihranke (če jih imamo) in začeti pri temeljih. Pri svojih temeljih!

 

 

Trenerji/ke, stopimo skupaj!

Več kot desetletje že opazujem in se čudim, koliko pomanjkljivosti imamo v naši branži. Za nekaj osnovnih napak smo krivi sami, za marsikaj drugega pa…mogoče je čas, da nehamo iskati krivce, kazati s prstom in širiti slabo voljo. Čas je pravi, da dvignemo osebno trenerstvo na višjo raven in se približamo ali celo presežemo tuje standarde.

 

Pred kratkim sem ustanovil Društvo osebnih trenerjev Ljubljana, katerega namen je ravno to. Dvigniti raven osebnega trenerstva v Sloveniji in z vidnimi ter odmevnimi akcijami pokazati svetu, da se da storiti še mnogo več, kot je štetje ponovitev.

 

2020-11-26T14:12:28+00:00