Fitnes bonton

Ali tudi ti hodiš na fitnes?
Januar je mesec, ko v fitnes hodijo vsi. No, vsaj po gneči sodeč. Vsi pa žal ne poznajo fitnes bontona. O prvem obisku fitnesa sem pisal že v prispevku Fitnes za telebane (klik, če te zanima).

Poznaš fitnes bonton?
Obstaja kup pravil lepega obnašanja na fitnesu, tokrat pa se bom poglobil v fitnes bonton. Klasična pravila fitnesa bom pomešal s svojimi provokativnimi opazkami in slišanimi amaterskimi citati, ki jih je moč slišati v fitnes garderobi.

 

Začnimo na začetku…z obratno psihologijo.

Prideš z avtom na fitnes in iščeš parkirno mesto tik ob vhodu, nato pa se na tekalni stezi ogrevaš s počasno hojo v klanec? BRAVO, čestitam.

Na vhodu v fitnes ne pozdravljaš receptorjev, ker (vsak naj vstavi svoj brezvezen razlog).

 

Kazanje mišic v fitnesu je že neke vrste subkultura in (po mojem mnenju) spada v sivo cono fitnes bontona.

V garderobi opaziš, da si pozabil čisto športno obutev, zato pustiš gor kar umazane superge, ker ne boš sedaj tega čistil tu pred vsemi (zanikanje sramu). Na brisačo nisi niti pomislil, da bi jo vzel s seboj, ker ti pa res ne švicaš. Nekje si sicer prebral, da je potenje normalen in predvsem zdrav pojav, ki nam pomaga pri ohlajanju telesne temperature in v primeru, da potenje ni prisotno, vadba v večini primerov na fitnesu ni dovolj intenzivna. To tebe ne zanima, ker ti ne švicaš in bonton v fitnesu te prav tako ne zanima.

Sicer je v fitnes garderobi precejšna gneča ampak tebe to ne moti, zato najprej odložiš vse svoje stvari na čim večjo površino in sede na klopi »mal skrolaš po netu.« Ker se je ravno sprostil prostor pred ogledalom, hitro slečeš majico in pohitiš opazovat svojo lepo postavo, »ker doma nimaš tako dobre svetlobe pred špeglom.« Vmes še malo sopihaš in napenjaš mišice, da lahko narediš še nekaj selfijev, ki jih nato malo pošlješ naokoli in če so (po tvojih standardih) res dobre, jih objaviš na družbenih omrežjih.

Če pa nisi več »srednješolec«, je zate dovolj, da nekomu poveš, da si na fitnesu. Če si ženskega spola, pa nastavljaš breskvico pred ogledalom in skušaš najti idealno razmerje med zapeljivo in spontano fotko.

Vsak ima svoj unikaten vonj, vendar brez osnovne higiene boste na fitnesu naredili precej slabe volje med ostalimi vadečimi.

 

Po fotošutingu je čas, da se preoblečeš v športna oblačila in opaziš, da si nazadnje nisi spraznil športne torbe, zato vsa oblačila močno zaudarjajo po švicu. Ni ti prijetno, vendar si vse to navlečeš nase in čez nekaj minut se na ta vonj navadiš.

Končno je čas, da se odpraviš trenirat ampak ti se ne boš ogrel, ker boš itak najprej malo manj kil dvigoval in potem vedno več. Vaje za mobilnost so zate izguba časa, ker ti veš bolje. Raztezal se pa tudi ne boš, ker si bral, da to »ne pomaga.« O vsem tem podučiš sovrstnika, ker ti si bolj nabit od njega in zato veš več od njega (logično!?).

Opaziš, da je tudi na fitnesu malo več gneče, vendar boš ti delal za biceps drop set z ročkami, zato si prineseš 5 različnih setov uteži. Nobenemu ne dovoliš, da bi se dotikal tvojih uteži. Ker se zavedaš, da si v tistem kotu fitnesa najmočnejši, nekajkrat glasno zavpiješ in zastokaš, da vsi opazijo tebe in tvoje mišice. Da potrdiš svojo dominanco, vsakič po zaključku serije z utežmi, le te glasno vržeš po tleh. Sicer poznaš fitnes bonton, ampak za seboj ne pospraviš. Saj si plačal drago karto, ne boš še pospravljal za sabo. Počutiš se kot pravi frajer.

Nič ni narobe, če pride kakšna nujna zadeva, ki potrebuje daljšo intervencijo na telefonu VENDAR je potem fitnes bontonu primerno, da med tem časom napravo odstopimo morebitnemu naslednjemu uporabniku.

Za drugo vajo boš malo benčal (tj. dvigoval tezno leže). Ker nimaš brisače, puščaš za seboj mokre madeže, ampak tebe to ne moti. Za ostale ti ni mar. Ker bi rad naredil vtis na okolico, si na palico naložiš več kot si sposoben in pokličeš še 2 kolega, da ti spotata (tj. pomoč pri dviganju bremen). Ker imaš med serijami dolge pavze, se le te še podaljšajo, da si lahko pogledaš vse zanimivosti na svojih družabnih omrežjih in po možnosti še kaj objaviš. Če kdo čaka, naj kar čaka – ti delaš po programu za maksimalno moč in moraš imeti 10 minut pavze med vsako izmed 10. serij. Po zaključku ne pospraviš kolutov s palice, ker veš, da bo naslednji tudi potreboval uteži na palici.

 

Za nadaljevanje si boš izbral najboljše vaje za superset prsi in bicepsa. Ker ti veš, da obstajajo najboljše vaje. Ooopa, opazil si »hudo bejbo«, zato greš hitro popravit njeno tehniko dviganja. Sicer vaje, ki jo izvaja še nisi nikoli izvajal sam, si jo pa že velikokrat videl in jo prav gotovo znaš! Med tem so ti zasedli tvojo najboljšo vajo za biceps, ker nisi imel brisače na napravi. Jezno se podaš v boj za svoj prostor, ker ti si plačal drago karto za fitnes in ne boš čakal drugih.

 

Svoj fitnes bonton pokažeš tudi na naslednji vaji, kjer sicer opaziš, da nekdo tam trenira ampak se je v trenutku ravno premaknil za 1 korak v stran in ti lahko hitro skočiš na napravo in jo zasedeš. Vseeno ti je kaj si mislijo drugi, ker ti si najbolj pomemben.

 

Ne glede na to ali si izkušen fitneser ali začetnik, fitnes bonton naj bo vodilo za vse. Brez upoštevanja pravil se namreč nihče ne bo počutil prijetno, zato skupaj poskrbimo za naš prostor.

Po zaključku treninga v garderobi nujno preveriš vsako mišico posebej v ogledalu in med tem radodarno deliš nasvete o prehrani, ker ti si zkušen obiskovalec fitnesa in si dal že vse to skozi. Preverjeno je delovalo na tebi in to je potem splošna resnica. Poznaš sicer osebnega trenerja, ki je v tistem trenutku v fitnesu in bi znal zadevo bolje razložiti od tebe ampak ti si vse to naštudiral sam in veš vse. Odlično se počutiš, ker tako pomagaš in deliš dobre nasvete. Sicer osebe, ki jim daješ nasvete ne poznaš ampak ti veš kaj je za njih dobro.

 

Na parkirišču pred svojim BMWjem (ali podobnim avtom, ki poveča tvojo moškost) čakaš, če bo kdo opazil kakšen avto voziš. Po 15minutah se počasi usedeš v avto in ga prižgeš. S prižganim motorjem potem še nadaljnjih 15 minut zatopljeno brskaš po telefonu in nato prav počasi odpelješ in opazuješ, če te kdo gleda.

 

Zgornja zgodba se mogoče res bere kot fikcija, vendar vam zagotavljam, da se točno taka zgodba vsakodnevno dogaja na fitnesu. Če pa poznaš kakšnega bisera, ki izvaja zgornje elemente za dvigovanje svojega ega, pa mu kar pošlji to zgodbo. Ozaveščanje je namreč prvi korak, ki vodi nazaj na pot fitnes bontona.

2023-02-01T20:32:16+00:00