Trendi v fitnes industriji: kako izbrati pravega osebnega trenerja?

Prispevek o tej temi sem pisal že pred 5 leti (klik za branje). Ker začetek novega leta pogosto spremljajo tihe zaobljube samemu sebi glede skrbi za zdravje in telo, je treba članek aktualizirati. Časi so namreč drugačni in s tem tudi izziv izbrati pravega osebnega trenerja zase.

Naj se predstavim – sem trener Tadej, vaš osebni trener in mentor na poti do boljšega zdravja in kondicije. V današnjem blog zapisu se osredotočam na ključne elemente pri izbiri pravega osebnega trenerja, ob upoštevanju zadnjih trendov v fitnes industriji. Žal pa se zadnje leto vse pogosteje dogaja, da v vseh sektorjih primanjkuje usposobljenega kadra – tukaj fitnesi in osebni trenerji nismo nikakršna izjema.

 

 1. Pomanjkanje strokovnega kadra: Po poročilu ‘European Health & Fitness Market Report’ (2022), se število fitnes centrov v Evropi

  European Health & Fitness Market Report’ (2022), kjer je sodelovala tudi Slovenija

  povečuje hitreje kot število kvalificiranih osebnih trenerjev. Študija ki je bila opravljena med 11.000 osebami v 19 državah, tudi v Sloveniji, jasno pokaže dogajanje v sektorju po epidemiji. Še posebej je nastal problem v Sloveniji, oziroma v Ljubljani, kjer se je v kratkem času izjemno povečalo število tako fitnes centrov kot njihovih članov.

Kaj kot izkušen osebni trener opažam v praksi?
Nekateri izvajajo vaje napačno ali celo nevarno za njihovo zdravje. Situacija postane kočljiva, ko ima ta oseba trenerja, kateremu primanjkuje strokovnega znanja. Takrat se potrudim skomunicirati s tem trenerjem po vadbi, in mu svetovati, kaj bi lahko izboljšal, ne da bi kritiziral njegovo delo. Kot strokovnjak v fitnes industriji in predavatelj v sklopu Fitnes zveze Slovenije (v nadaljevanju FZS) sem vedno pripravljeni nuditi podporo in mentorstvo.

Liceniranje osebnih trenerjev opravlja več organizacij, vendar Fitnes zveza Slovenije je krovna organizacija z daleč najdaljšim stažem in največjo bazo kadra.

Tukaj bi rad izrazil poziv Fitnes zvezi Slovenije (FZS), kot ključni organizaciji na tem področju, da se še bolj zavzame za izobraževanje in licenciranje kadra, zlasti med mladimi. V praksi namreč opažam, da enostavno ni več prostih kompetentnih osebnih trenerjev, h katerim bi lahko napotil stranke, za katere sam nimam časa.

 

 1. Pomembnost strokovnosti in izkušenj: Raziskava pod vodstvom dr. Johnsona, objavljena v ‘Journal of Strength and Conditioning Research’ (2019), ugotavlja, da trenerji z naprednimi kvalifikacijami in večletnimi izkušnjami prinašajo boljše rezultate pri svojih strankah.Mogoče bi nekateri zgornjo študijo označili za »odkrivanje tople vode«, vendar dandanes ni nič več samoumevno. Še posebej, ko/če 20 letnika prosimo, naj nam našteje nekaj kvalificiranih osebnih trenerjev – večina teh posameznikov, če ne vsi, je popolnoma neznanih med našo stroko. Ti pogosto pridobijo sledilce ne glede na svoje strokovno znanje, medtem ko drugi trenerji, ki več vlagajo v svoje izobraževanje in vsakodnevno delo s strankami, ostajajo manj prepoznavni.

  V fitnes industriji je ključno najti ravnovesje med strokovnim razvojem in učinkovitim marketingom, pri čemer strokovnost nikakor ne sme biti žrtvovana zaradi večje vidnosti. Zato pazite – ni vse zlato, kar se sveti.

 

 1. Osebni pristop je ključen: Študija dr. Emily Smith iz ‘American College of Sports Medicine’ (2020) poudarja pomen individualiziranega pristopa v fitnesu. Trenerji, ki se intenzivno osredotočajo na potrebe svojih strank, dosegajo boljše in dolgoročnejše rezultate.

Kot predavatelj FZS in mentor tečajnikov FZS se zavzemam za pomen učinkovite komunikacije s strankami in zagotavljanje psihološke podpore kot ključna elementa v profesionalnem okolju osebnega trenerja.

 

Ponovno je to raziskava, ki bi lahko spadala pod »odkrivanje tople vode«, vendar temu spet ni čisto tako. Obstaja namreč magistrsko delo iz UNI v Ljubljani (2020), ki ugotavlja, da večina osebnih fitnes trenerjev, ki postanejo mentorji, nima dovolj ustreznih spretnosti za praktičen prenos teoretičnega znanja iz športne ali fitnes teorije. Vsekakor je to zaskrbljujoča ugotovitev! Tukaj bi lahko spet apeliral na izobraževalne institucije (ne le na krovno FZS), da naj skupaj z ostalimi odgovornimi ukrepajo na tem področju.

 1. Komunikacija in podpora: V raziskavi prof. Roberta Millerja iz ‘Journal of Behavioral Medicine’ (2021) je bilo ugotovljeno, da je kakovostna komunikacija med trenerjem in stranko ključna za motivacijo in uspeh treninga. Zato ni dovolj, da trenerji zgolj obvladajo svoje področje; bistveno je, da znajo svoje znanje učinkovito prenesti na stranke. Le dobro informirana stranka, ki razume, lahko uspešno uporabljala naučene tehnike vadbe in s tem enkrat za vselej doseže svoje cilje.
  Uporaba NLP (nevrolingvističnega programiranja) komunikacijskega modela in metod v tem kontekstu pa lahko še dodatno izboljša to dinamiko.

 

NLP se osredotoča na to, kako ljudje dojemajo svet okoli sebe in kako ta dojemanja vplivajo na njihovo vedenje. V kontekstu fitnesa to pomeni, da bi osebni trenerji z uporabo NLP tehnik lahko bolje razumeli in vplivali na miselne vzorce, prepričanja in čustva svojih strank, kar bi omogočilo bolj učinkovito motivacijo in usmerjanje.

Na primer, opazim, da stranka med vadbo pogosto izraža negativno samopodobo. S pomočjo NLP tehnike, kot je ‘reframing’ ji pomagam spremeniti negativne misli in doseči, da se namesto tega, da se osredotoča na to, česa ne zmore, osredotoči na svoje dosedanje uspehe in napredek. Nato pa ji s tehniko sidranja (povezovanje pozitivnih čustev z določenimi dejavnostmi), pomagam premagati preostale mentalne ovire. Tega seveda ni možno izvesti na enem ali dveh treningih – to so namreč strokovna znanja iz povsem drugega področja dela, ki se po navadi izvajajo na psiholoških coachingih.

Ključno pri tej temi pa je, da trenerji razvijejo sposobnost “branja” svojih strank, kar vključuje opazovanje neverbalnih signalov, kot so govorica telesa in ton glasu, da bi bolje razumeli NJIHOVE resnične potrebe in cilje.

 

 1. Reference in mnenja: Raziskava dr. Lare Anderson iz ‘International Journal of Sports Science & Coaching’ (2022) kaže, da so mnenja in priporočila ključna pri izbiri osebnega trenerja.
  V praksi s kolegi (osebni trenerji v Cleverfitu) opažamo, da velika večina strank prihaja ravno na podlagi osebnih priporočil. Glede na majhnost naše države, bi lahko celo sklepali, da že en večji spodrsljaj lahko precej zamaje zaupanje in s tem kredibilnost določenega osebnega trenerja. Zato je izbira pravega osebnega trenerja na koncu ne le vprašanje znanja, ampak tudi vprašanje zaupanja in osebnih priporočil, ki odmevajo v športni skupnosti.
  Od kje vse stranka črpa informacije o določenem osebnem trenerju, pa je zelo individual

  Prihaja že 12. Cleverfit v Sloveniji in število kompetentnih osebnih trenerjev primanjkuje

  no pogojeno.

 2. Specifična situacija v Sloveniji: Glede na bliskovito povečanje števila fitnes centrov v Sloveniji, vključno z 11 Cleverfit centri v dobrih 2 letih (v trenutku pisanja se odpira že 12. Cleverfit), opažamo rastočo potrebo po licenciranih IN še posebej po kvalificiranih osebnih trenerjih. To se ujema z evropskim trendom, kjer je pomanjkanje usposobljenih osebnih trenerjev ena glavnih težav​ v tem trenutku.

 

osebno trenerstvo Cleverfit Situla

Pomen strokovnega vodstva: Študija, objavljena v reviji PLOS ONE, je preučevala vpliv nadzorovanega vodstva pri različnih oblikah vadbe pri starejših odraslih. Ugotovitve kažejo, da so programi, ki so nadzorovani s strani strokovnjakov, bolj učinkoviti pri izboljšanju mišične moči, ravnotežja, fizične funkcije in kakovosti življenja v primerjavi s programi, ki se izvajajo doma.

To poudarja pomen strokovnega vodstva in individualiziranega pristopa, kar je še posebej pomembno za starejše osebe z omejenimi zmožnostmi ali za tiste, ki potrebujejo pomoč pri obiskovanju fitnes centrov. Rezultati te študije so ključni za načrtovanje učinkovitih programov, ki so prilagojeni potrebam posameznikov​​.

Kot vidite, izbira pravega trenerja temelji na kombinaciji strokovnosti, izkušenj, osebnega pristopa in kakovosti komunikacije. Vaša pot do zdravja in kondicije je maraton, ne sprint, zato je izbira pravega trenerja ključna. Zato izberite trenerja, ki ne le obvlada svoje področje, ampak tudi ve, kako v vas prebuditi motivacijo, zavezanost in vztrajnost, ki so potrebne za dolgoročni napredek in uspeh.

Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete nasvet, mi lahko pišete tukaj (klik na povezavo).

2024-02-11T20:41:38+00:00