Kdaj se poznajo rezultati telovadbe?

»Kdaj pričakovati prve rezultate?« ali »kako pogosto je potrebno vaditi, da se pozna?« sta dve najpogostejši vprašanji, ki mi jih zastavljajo stranke na fitnesu.

Večina začetnikov se sprašuje: »Kdaj pričakovati prve rezultate?« ali »kako pogosto je potrebno vaditi, da se pozna?«

Priznam, na začetku kariere sem pri zgornjih dveh vprašanjih postal nekoliko nervozen. V mislih so se mi pletli odgovori med »kaj ni logično, da ti tega ne morem odgovoriti!?« in »poglejte, zadeva ni tako preprosta…«, zato sem na koncu poizkusil z neko vmesno različico odgovoriti po svojih najboljših močeh.

Po 16. letih podobnih vprašanj in nešteto različnih odgovorih, katera so pomenila ISTO, sem prišel do trenutka, kjer želim strniti misli v svojem blogu. Mogoče sem te napotil na ta članek iz družbenih omrežij ali neposredno iz vprašanja prek elektronskega sporočila ali pa si, pohvalno, objavo našel sam. Ko boš prebral sledeče, ti bo odgovorjeno na to vprašanje skozi moje večletne izkušnje.

Kdaj se poznajo prvi rezultati vadbe?
Dajmo najprej razčlenit »rezultat vadbe«. Za nekatere je to cela številka konfekcije (o tem rezultatu se pogovarjamo v mesecih), za druge določena oblika postave (rezultat je zelo odvisen od začetnega in želenega končnega stanja) in za tretje izboljšanje počutja (rezultat je lahko viden že po enem treningu, odvisno od simptomov).

Matematika se uporablja za računanje kcal in/ali za izračune dvigov pri treningu. NE moremo pa primerjati pomembnosti prehrane s treningom – tega se v matematiki ne da izračunati!

Prvi rezultati telovadbe so določen output, ki pa ga ne moremo pričakovati, če ne naredimo inputa. Pravi vložek (input) bo naše rezultate vadbe izboljšal. Kako? Pozabimo na razne formule, ki nam pravijo, da je hrana 80%, trening 20%. Teh najpomembnejših parametrov se ne more strpati v matematični račun, ki bi bil uporaben tako za Micko kot Janeza.

Za najboljše rezultate telesne vadbe moramo imeti individualno prilagojen jedilnik (ne, sosedov jedilnik ne bo pravi za vas pa čeprav sta si recimo po telesni postavi podobna), individualno prilagojen program vadbe (ne, program iz interneta ne bo optimalen za vas, saj ne zmore oceniti vašega začetnega stanja celostno) ter seveda mentalna priprava, na katero se je dolga leta pozabljalo.

 

Prvi rezultati vadbe se VEDNO pokažejo! Ni dovolj, da si samo želiš…čas je, da nekaj narediš za svoje želje.

Motivacija za delo
Psihološka pripravljenost je ključnega pomena za uspeh na vseh področjih. Osebni trener ima močan vpliv na vadečega, zato mora znati stranko motivirati in jo pripraviti, da doseže tako kratkoročne, kot dolgoročne cilje. Brez pravega odnosa med osebnim trenerjem in vadečim ni mogoče vplivati na stranko dovolj, da bi dosegla prave rezultate in brez pravih rezultatov se izgubi volja do treninga. Začaran krog, ki loči zares dobre osebne trenerje od povprečnih. Če povem še iz drugega zornega kota – ta začaran krog dela razliko med stranko, ki trenira in stranko, ki točno ve zakaj trenira in kdaj bo prišla do rezultata.

 

 

 

»Dobro, kaj pa praksa? Kdaj povprečen uporabnik fitnesa vidi prve razlike?«

Realni prikaz rezultata vadbe – mišična masa.

Ko stranka s teorijsko razlago ni zadovoljna, me z zgornjim stavkom pripravi, da začnem podajati neke povprečne vrednosti, ki načeloma ne veljajo za nikogar. Pa vendarle. Ob predpostavki, da me stranka upošteva in dela domače naloge ter redno hodi na treninge z osebnim trenerjem 3x tedensko, je po 1 mesecu vidno rahlo izboljšanje, katero se kaže kot kombinacija mišičnega tonusa, minimalne izgube maščobnih oblog in boljšega počutja. Po 3 mesecih je razlika že očitna in po 6 mesecih večina vadečih doseže tisti realni cilj, ki si ga je postavila.

Potrpežljivost
Kdaj bomo mi opazili prve spremembe telesa na sebi pa ni odvisno le od samih sprememb. Naj to razložim na primeru. Ste že kdaj skrbeli za kakšno domačo žival od majhnega ali pa spremljali otroka kako raste? Če ste otroka gledali vsak dan, niste imeli občutka kako hitro raste, dokler niste preverili višine, teže ipd. ali pa videli presenečenega obraza bližnjih, ko so prišli na obisk. Podobno je s spremembami na telesu. Če se boste dnevno gledali v ogledalo, boste veliko težje videli spremembo, kot če si zastavite tedenski ali mesečni pogled celega telesa v ogledalu in/ali merjenje telesne sestave.
Več o spremljanju napredka sem že pisal v enem izmed prejšnjih blogov ( klikni TUKAJ).

 

Koliko treninga na dan, teden, mesec…je povsem odvisno od vsakega posameznika, zato se o tem posvetujte s strokovnjakom.

Kako pogosto moram trenirati, da se bo poznalo
Če se navežem na enega od zgornjih odstavkov, ki govori o inputu in outputu, je tukaj zgodba identična. Hitreje kot bi želeli videti prve rezultate treninga in napredek, več časa in energije bo potrebno vložiti. Seveda pa progresija treninga ne gre v nedogled. Prav tako vadba vsak dan za večino ne bo primerna. Vse je potrebno prilagoditi vsaki stranki posebej. O sestavi treninga sem že pisal blog, zato si več o tem temi lahko preberete tukaj <– klik na povezavo.

Če pa ponovno močno poenostavim na povprečno populacijo, ki se znajde pred osebnim trenerjem z zgoraj omenjenimi vprašanji, bo vadba 3x tedensko z osebnim trenerjem optimalna. Sam pa sem ugotovil, da je pametno, da se vadba stopnjuje tudi s pomočjo naloge, ki jo stranka opravi doma, v naravi ali sama v fitnes centru. Za dodatno motivacijo pa mora poskrbeti trener, zato 3x premislite, kateremu osebnemu trenerju boste zaupali vaše željene rezultate.

2019-09-13T19:38:14+00:00