KAKO SI SESTAVITI TRENING

Želiš trenirati in nimaš idej? Se ti zdi, da nimaš dovolj znanja, da bi sestavil dober program? Poznaš vaje pa jih ne znaš kombinirati? Poglejmo, kaj je zares pomembno pri sestavi treninga.

primer trening programa na fitnesu

Na internetu lahko najdemo nešteto dobrih programov za trening ampak ti programi so napisani za točno določen profil ljudi. Prav tako ti programi ne poznajo našega predznanja, sposobnosti, počutja, našega prostora za trening, razpoložljivih trenažerjev, trenutne gneče v fitnesu ipd. Tudi najboljši program vadbe bo odpovedal takrat, ko bomo zboleli, zato se moramo naučiti kako si sestaviti program treninga.

Za lažjo implementacijo v vsakdanje življenje, bom tokratni prispevek razdelil na korake. Korake lahko tudi preskočite ali zamenjate (odvisno od situacije). Predlagam pa, da si zapomnite in upoštevate vse korake, saj boste le na tak način začeli uživati v vadbi.

1. KORAK – POČUTJE
Ste zdravi? Je vaše telo brez bolečin? Se dobro počutite? 3x DA in greste v naslednji krog. J Če pa se pri kakšnem vprašanju zatakne, se je potrebno najprej vprašati, če je res kaj narobe z vami ali je to le vaš naravni odziv na to, da bo potrebno izven cone udobja. V kolikor zares niste OK, trening prilagodimo vašim sposobnostim. Ne pretiravajte z intenzivnostjo, niti ne pustite, da bi zaradi tega trpel vaš napredek.

2. KORAK – RAZPOLOŽLJIVOST
Morate čuvati otroke in nimate časa za fitnes? Ni problema! Zaposlite otroka, vi pa naredite Insanity ali kakšen drug podoben program iz Youtube-a.
Ste imeli v planu daljši tek pa je začelo deževati? Trening opravite doma ali se podajte v fitnes.
Ste na počitnicah in se vam ne da v fitnes? Naredite trening z lastno telesno težo. Počepi, sklece, trebušnjaki, poskoki ipd. vaje naredite brez počitka v poljubnih ponovitvah in prepričan sem, da bo intenzivnost dovolj visoka tudi za tiste, ki ste že bolje telesno pripravljeni.
Je fitnes tako zaseden, da ne morete delati po predpisanem programu? Ne obupajte! Pomislite kakšen je vaš cilj in naredite tiste vaje, ki vas bodo pripeljale bližje vašemu cilju.

3. KORAK – ZMOŽNOST
Če sledite naprednemu programu, potem veste, da vsak dober program vsebuje progresijo. To pomeni, da naj bi v teoriji vsak dan dali svoj maksimum. Danes 10, jutri 11 in kmalu že 12 ponovitev. Trening program je napisan strokovno ampak avtor vas ne pozna in ne ve, da imate za seboj izredno težak dan in, da ste ponoči spali le 3 ure. Dan brez treninga, bo za vaš napredek izgubljen dan, zato vseeno poizkusite dati svoj maksimum in si ne očitajte preveč, če niste naredili vsega po programu. Zmagovalci ne odnehajo, zato tudi ti ne boš. Danes bo šlo! Jutri pa boš še boljša verzija sebe!

za prave rezultate potrebujete prava navodila, zato ne izgubljajte časa z napakami

4. KORAK – STROKOVNOST
Personaliziran program treninga je pomemben zaradi bioloških, psiholoških, motoričnih, vedenjskih in drugih značilnosti posameznika. Potrebno je izbrati skrajno holističen pristop, a več o temu kdaj drugič. Enak proces  športne vadbe ima lahko pri različnih športnikih drugačen učinek in različne končne rezultate. Med tem, ko napredni programi za trening že vsebujejo tempo dviga in spusta pri določenem gibu in seveda količino odmora med serijami in vajami, pa je še vedno daleč najbolj pomembna izvedba vaje. Pravilne izvedbe vaje se sami ne morete naučiti, če nimate predznanja. Vse je na internetu, a teorija in praksa se razlikujeta. Če nam napotki za kuhanje iz interneta pridejo še kako prav, pa to težko rečemo za napotke pri programiranju, popravilu avta, učenju novih vzorcev gibanja ipd.

5. KORAK – SAMOSTOJNOST
Kljub vsem varnostnim opozorilom, bo vedno določen odstotek ljudi, kateri bodo želeli vse opraviti sami. Tudi sam sem v fitnesu začel na takšen način. Mislil sem, da imam dovolj znanja, če mi je bil šport prioriteta že od mojih prvih spominov v otroštvu. Sedaj vem, da bi si lahko svojo pot precej olajšal in namesto v 15 letih, bi do takšnega znanja prišel vsaj 5 let hitreje. Do takšne telesne forme pa še veliko prej. Zamujenega se ne da nadoknaditi, zato upam, da bodo vaši začetki bolj modri od mene in da boste svoj čas bolje razporedili ter predvsem kvalitetno porabili. Srečno!

2018-02-22T13:51:40+00:00