Potrpežljivost je alfa in omega vadbe

Prava sprememba se ne zgodi čez noč…

Nekaj časa že treniraš, a zdi se ti, da ostajaš na istem. Želiš preoblikovat postavo ampak tehtnica kaže vedno iste kilograme? Misliš, da vse delaš prav in ne vidiš napredka?

Predpostavimo, da vam je koncept vadbe in prehrane jasen. Odlično! Ampak tehtnica kaže vedno isto in zdi se ti, da fitnes nate pač ne deluje. Čestitam! V življenju ti teče vse gladko in si navajen, da se rezultati pokažejo v hipu. No, pri telesni spremembi je potrebna potrežljivost in prav lahko se zgodi, da boš s svojim rezultatom zadovoljen šele čez nekaj let. To ne pomeni, da moraš zamenjat vadbo, samo svoja pričakovanja bi bilo dobro nekoliko spremeniti.
Seveda pa ne smemo mimo dejstva, da marsikdo misli, da dela dobre treninge in se zadovoljivo prehranjuje, vendar temu ni tako.

Kako spremljaš napredek?
Verjetno veš, da so mišice precej težje od maščobe in če si se treninga lotil pravilno, potem se lahko zgodi, da bo na začetku mišična masa rastla tako hitro, da se na tehtnici ne bo poznalo, da si izbubil/a že precej maščobe. Če je tvoj cilj pridobivanje na mišični masi (tj. hipertrofija), pa bo napredek na tehtnici še bolj počasen in svetujem veliko potrepežljivosti.
Spremljanje napredka z navadno tehtnico je zelo poenostavljeno, zato predlagam spremljanje z merjenjem obsega bokov, stegna, roke, prsi…če imate možnost merjenja telesne sestave, pa toliko bolje.
Prav tako lahko napredek spremljaš preko treninga, ki naj bi se stopnjeval po določeni progresivni lestvici. Če si priden in delaš vedno težje treninge, potem si na pravi poti.

Si prepričan/a, da je trening dovolj dobro zastavljen?
Na svetovnem spletu kar mrgoli različnih treningov, ki obljubljajo marsikaj. Prepričan sem, da boste našli tisti program treninga, ki spadal v pravo kategorijo, če izbiramo med mišično maso, močjo in izgubljanjem telesne teže. Z nekaj več klikanja po internetu in seveda branja različnih informacij lahko najdete tudi pravo intenzivnost treninga. Možnosti, da bo trening dovolj personaliziran, da bo upošteval vse vaše osebnostne lastnosti in mišična nesorazmerja ter morebitne gibalne disfunkcije ali celo poškodbe, pa je podobna igranju loterije.
Novinec v fitnesu torej pomeni rdeč alarm! Mogoče sem nekoliko pristranski ampak sem vseeno prepričan, da imate ob obisku fitnesa minimalne možnosti za uspeh, če si ne priskrbite osebnega trenerja vsaj za nekaj uvodnih ur. Povprašajte na recepciji fitnesa ali kontaktirajte nekaj trenerjev za brezplačno uvodno predstavitev.

Zdi se, da ima danes že vsak trener svojo magično formulo za uspeh pri hujšanju oziroma preoblikovanju telesa.

Lahko me najdeš v Stegnah 11 v Ljubljani ali na Ostrovrharjevi ulici 4 v Medvodah.

Na začetku bo delovalo marsikaj. Po nekaj mesecih se pokaže kateri programi so dobri in kateri odlični. Vsekakor pa je najbolj pomembno, da vam trener prilagodi vadbo na način, da boste v njej uživali ali pa se vsaj dobro počutili. Med samo vadbo pa je seveda normalno, da vam švigajo črne misli in pomisleki o smiselnosti takšne vadbe. Prav zaradi tega si izberite trenerja s katerim se dobro ujamete in za katerega veste, da vas bo znal motivirati in spraviti iz vas še tistih nekaj dodatnih ponovitev, za katere veste, da jih sami ne bi bili sposobni narediti.

 

Si prepričan/a, da se prehranjuješ pravilo?
Za namen preoblikovanja postave je bistven vnos energije. Za povečanje mišične mase je potreben suficit, tj. večji vnos hranil kot je naša dnevna poraba. Pri hujšanju pa želimo deficit, tj. manjši vnos kalorij. Ta tema je zelo široka in bom v njej pisal v naslednjem blogu.

2018-01-16T17:17:27+00:00