Fitnes za telebane

Moški srednjih let, ki sliši na ime Luka. Ima zagotovljeno službo in počasi se ga loteva občutek, da bi lahko naredil kaj več za sebe. Ta občutek pa traja že nekaj let. Eno je želja, povsem drugo pa se je dejansko spraviti nekaj narediti in tukaj se večinoma zalomi. Poglejmo, kaj se lahko naučimo iz njegove zgodbe.

Rogljiček je energijska bomba, ki ni primerna za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje.

Luka je sicer zdrav, vendar je opazil, da se mu je nabralo nekaj odvečnih kilogramov. Pravzaprav je to tudi že slišal od sodelavcev. Preizkusil je že nekaj diet, toda jutranji vonj sveže pečenih dobrot pred pekarno, ga vedno znova premami. Maslen rogljiček, ki se kar stopi v ustih je postal razvada s katero se nagradi ali pa potolaži.

Včasih ga malenkost zaboli v križu, zato mu je prijatelj svetoval fitnes. Fitnes se danes svetuje že za »vsako« težavo, ampak Luka ne prepričaš kar tako. Dokazano je, da se lahko s pomočjo fitnesa:

– izboljša mišično in kardiorespiratorno sposobnost
– poveča kostno maso in zmanjša težave, ki so povezane s pomanjkanjem le te
– izboljša funkcionalno zdravje
– zmanjša raven oksidativnega stresa
– sprošča rastni faktor BDNF, ki zavira propad možganov
– spodbuja mehanizme učenja z izboljšanjem dolgotrajnega pomnenja
– pozitivno vpliva na volumen možganov in kognitivne sposobnosti
– zmanjša tveganje za visok krvni tlak
– zmanjša tveganje za koronarno srčno bolezen
– zmanjša tveganje za kap
– zmanjša tveganje za sladkorno bolezen
– zmanjša tveganje za različne vrste raka (vključno z rakom dojk in debelega črevesja)
– zmanjša tveganje za depresijo
– zmanjša tveganje za padce
– je temeljnega pomena za energetsko ravnotežje in nadzor zdrave telesne teže

Po službi si različno predstavljamo, kaj pomeni počitek.

Po službi je Luka prišel domov, utrujen in z bolečino v križu. Že na vhodnih vratih so ga čakale smeti, ki jih je v predprostor postavila žena, da jih on ne bi pozabil nesti. Dobro, smeti bom že odnesel, si misli in se hitro vrne, da pozdravi svojo drago. Stopi čez prag in že se zasliši znan glas: »si odnesel smeti? Zakaj si tako pozen? Kje si bil?« Potrudi se odgovoriti z mirnim glasom, ker ga takšna vprašanja izčrpavajo. Rad bi se le ulegel za par minut in to v miru. Ženi vse razloži in se usede na kavč. Kako prijetno in sproščujoče je zapreti oči in se sprostiti. V trenutku bi lahko zaspal, toda žena je opazila, da on sedi medtem, ko ona dela. Luka ne sledi več katere vse naloge mu nalaga žena, ko naenkrat zasliši spremembo tona glasu. Žena pravi: »…pa lahko bi malo shujšal. Poglej kakšen si!«

Ugotovite kdaj je za vas najbolj optimalen čas treninga – če si časa ne morete vzeti, pomeni, da imate prioritete drugje in bo potrebno razmisliti, če sploh želite trenirati.

Šokiran od ostrih besed žene, si je trenutku šel pripravit športno torbo. Pravzaprav nima športne torbe, zato vzame manjšo potovalko in notri stlači stare teniske ter kratke hlače in majico ter šampon. O fitnesu ne ve veliko, zato ima mešane občutke. Dvomi so še vedno prisotni, toda besede njegove drage mu odmevajo v glavi. Nastavi si budilko ob 4.50 zjutraj, ker bi rad telovadil še pred službo. Dovolj se pozna, da ve, da ga služba tako izčrpa, da po njej nima več energije. O času, ki naj bi bil optimalen za izvajanje treninga, je bilo že kar nekaj raziskav. Zaključki so različni in še najbolj pravilno bo, da trenirate takrat, ko vam najbolj ustreza. To ne pomeni, da trening pride na vrsto naslednji mesec. Bodimo toliko dogovorni do svojega telesa, da mu privoščimo, da napreduje v razvoju in ga ne zanemarjajmo.
Za Luka so jutra naporna in tokrat je spal dve uri manj kot je vajen. Utrujeno se skotali iz postelje, toda tokrat je trdno odločen, da začne s fitnesom, zato pograbi torbo in odvihra v fitnes. Prijatelji so mu povedali, da je prijateljica na fitnesu padla skupaj, ker ni jedla zajtrka, zato ni pozabil na banano. Trening na tešče ni nevaren, vendar se vseeno lahko pojavita slabost in utrujenost, če prakticiramo treninge z visoko intenzivnostjo na tešče. V kombinacij s (pre)malo spanja, slabo prehranjenostjo in ostalimi stresorji pa ni izključena hipoglikemija.

 

Ker se Lukatu strašansko mudi, banano poje med vožnjo. V mislih se mu poraja cel kup vprašanj na katere nima odgovora in šele na parkirišču pred fitnesom opazi, da na cesti ni bilo gneče. Poleg sladke in nekoliko prezrele banane, je pojedel še nekaj sladkega na poti in ker bo ravno treniral, je vzel kar dva rogljička. Pozor! Na fitnesu povprečen uporabnik pokuri precej manj energije kot ocenjuje sam, zato začetniki v fitnesu ponavadi pridobijo tudi maščobno tkivo, ker mislijo, da lahko pojedo precej več.

Na recepciji lahko izveste veliko informacij o fitnesu, zato naj vam ne bo nerodno vprašati.

Nasmejana receptorka na fitnesu mu razloži vse potrebno in po 5 minutah je že pripravljen. Joj, nima brisače! Še dobro, da je receptorka tako prijazna, da mu ponudi rezervno brisačo. Kupi še vodo, ker je očitno tudi to pozabil doma. V tem trenutku se že sprašuje, če je fitnes sploh primeren zanj. Pravzaprav so dvomi, ki se pojavljajo ob novi izkušnji, povsem na mestu. To je naš obrambni mehanizem, ki nam pravi, da so novi kraji potencialna nevarnost za nas. Ko se navadimo na določen prostor, ti dvomi izginejo. Ne dovolimo si, da nas obrambni mehanizem, ki je človeški vrsti pomagal preživeti, ovira v današnjem svetu.

 

Partnerji, prijatelji, znanci in sovadeči niso pravi vir informacij za strokovne nasvete, če niso iz stroke.

Luka ve, da bi se bilo pametno ogreti pred vadbo. Stopi do prve tekaške steze, ki zgleda precej bolj atraktivno kot si je predstavljal. Ekran, ki spominja na televizijo in robustni gumbi ter cel kup nekih funkcij, ki jih ne pozna. Prezgodaj je še, da bi odkrival kako ta stroj usposobiti, zato se odpravi kar med uteži. Se bo drugič ogrel. Ko bo vedel več… Če bi Luka vedel, da se z izpuščanjem ogrevanja, močno poveča možnost poškodbe, tega dela vadbe ne bi izpustil. Pravzaprav me čudi dejstvo, da pri tako tehnično zahtevni vadbi kot je fitnes, začetniki ne poiščejo pomoči. Raziskava, ki jo je opravil odvetnik Hayward Baker, je razkrila, da se poškoduje kar 45% obiskovalcev fitnesa v Angliji! To je grozljiv podatek.

 

Bi si upali sami popraviti avto? Vejramem, da svoje telo cenite bolj kot avto, zato poiščite navodila strokovnjakov.

Luka stopi v sobo z utežmi, kjer ga preseneti nek drugačen vonj. Neka mešanica švica, kovine, gume in še nečesa kar (še) ne pozna. Ni moteče, je pa nenavadno. Vesel je, da tudi tukaj ni gneče, toda zmoti ga glasno vzdihovanje in sopihanje nekega nabildanega tipa v sredini sobe z utežmi. Glasba je precej glasna, zato se previdno odpravi v najbolj oddaljen kot v prostoru in si ogleda naprave. Neopazno se čudi vsem tem modernim, robustnim in nenavadnim napravam. Ima dobro domišljijo in vedno se je imel za iznajdljivo osebo, toda pri polovici teh naprav se mu niti ne sanja čemu so namenjene.

 

Če se pokvari računalnik, lahko sami Googlate rešitev in traja več tednov…podobno lahko sami iščete prave vaje za sebe, namesto, da bi vas nekdo usmeril na pravo pot. Preveri, če si na pravi poti. (klik!)

Ravno je nekdo končal z vajo, zato Luka pohiti na isto mesto, da bi ponovil vaje predhodnika. Joj, pozabil je kam gre brisača, ker je predhodnik ni uporabljal. Usede se na oblazinjeno napravo in…fuj! Tip pred njem je pustil odtis švica. Še dobro, da ima on brisačo, ki jo sedaj položi čez napravo, da lahko prekrije sledi švica. Za začetek si zmanjša obremenitev na minimum in poizkusi z vajo. Dobro, to je prelahko. Misli si, da mu potiski očitno kar gredo, zato si breme poveča. Po 30 ponovitvah se začne spraševati koliko časa še rabi delati na tej napravi. Spet opazuje druge in šteje koliko časa potrebujejo za eno vajo. Zdi se, da največji tip, ki zelo glasno vzdihuje, verjetno ve veliko o treningu in on dela 10 ponovitev.  Misleč, da je naredil še preveč, se odpravi na naslednjo napravo in naredi 10 ponovitev. To je lahko! Če bi Luka vprašal trenerja, bi mu le ta povedal, da se število ponovitev prilagaja vsaki stranki posebej. Obstajajo neki splošni okviri in pri začetnikih se priporočajo ponovitve nekje od 15 do 25. Seveda na začetku ni pomembno število, temveč popoln fokus pri izvedbi same vaje.

 

Ob vseh teh »čudnih« napravah in glasni glasbi, Luka pozabi na okolico in se začne zabavati, zato čas hitro mineva. Po 30 minutah dviganja bremen je že dobro prešvican, zato sklene, da bo za prvič dovolj. Z nasmeškom na obrazu stopi pod tuš. Čuti prijetno utrujenost, obenem pa je popolnoma zbujen in pripravljen na izzive v službi.

2018-11-14T13:20:51+00:00