TEK za vse in še

Ljubljanski maraton

Dejstvo je, da iz leta v leto teče vse več ljudi in na zadnjem tekaškem maratonu v Ljubljani je tekel skoraj 1% prebivalcev Slovenije. Seveda, tek je poceni in tečeš lahko kjerkoli in kadarkoli. Tek je enostavna gibalna enota, kljub številnim poškodbam in celo smrtim. Tek je osnovno in naravno človeško gibanje, ki ob pravilnem pristopu nudi zelo veliko pozitivnih učinkov na zdravje, tako telesa kot duha.

“Pri teku ni obremenitev”
Ena izmed večjih in seveda napačnih sklepanj je, da vsak lahko teče in si s tekom ne moremo škodovati, ker pri njem ni obremenitev. Mnogo trenerjev dela napako, da stranke puščajo same na tekalnih stezah…iz izkušenj pa vem, da jih v fitnesih zelo malo teče pravilno.
Pri zmernem teku dosegajo največje sile reakcije podlage od 2,5- do 3-kratnik telesne teže, pri šprintu tudi do 5,5 x telesna teža. Pri 70kg osebi je to 385kg na korak!

 

Prehranska dopolnila so močno prisotna tudi pri tekačih – upravičeno?

Hujšaj s tekom!
Pri teku morajo sodelovati številne mišice in poraba energije je med tekom zelo visoka, zato je tek ena izmed najbolj primernih vadb za hujšanje. Tukaj je potrebno dodati, da vam svetujem, da teku dodate vadbo z utežmi. V praksi  se je namreč pokazalo, da s tekom lahko “skurimo” glavnega porabnika energije v mirovanju -mišice.

Hrana in pijača med tekom…
Če tečete pod 60minutami, ne rabite posebne hidracije in/ali hrane. Navadna voda ali pa še nekaj dodatnih elektrolitov pa pri večjih naporih in razdaljah. Pri 10km razdalji vsekakor ni potrebno jesti in tudi 21km bi morali opraviti brez dodatne hrane.
Pravzaprav so znanstveniki izračunali, da ima povprečen človek dovolj maščobnih zalog, da lahko brez hrane teče 3DNI !

Zdravje ali norost?
Tako kot vsak šport je tudi prevelika količina teka za zdravje nevarna. Pri vrhunskim maratoncih so ugotovili, da imajo srčno mišico podobno spremenjeno kot srčni bolniki, zato svetujem zmernost. Tudi na letošnjem Ljubljanskem maratonu so oživljali dve osebi.
Stefaan Engels je leta 2011 postavil izjemen mejnik -365dni je vsak dan pretekel maraton.

 

Šokantna diskriminacija žensk

Danes po vsem svetu teče na milijone ljudi. Pred 40 leti pa je bilo popolnoma drugače. Tek je veljal za nekaj nespodobnega in čudaškega…bil je privilegij moških! Ti so lahko tekli samo na sta

Kathrine Switzer je bila pionirska maratonska tekačica, ki se je leta 1967, v času bojev za pravice manjšin pogumno pomešala med bostonske maratonce – da bi prikrila svoj spol, se je prijavila kot moški. Direktor maratona ji je na silo poiskušal preprečiti nastop.

dionih, na katerih so dolgo veljala stroga, nazadnjaška pravila. Danes se nam zdi neverjetno, da ženske na olimpijskem m

aratonu pred letom 1984, niso smele nastopiti.

 

Za primerjavo je na 1. ljubljanskem maratonu, ki je bil organiziran leta 1996, od 300 tekačev teklo le osem žensk.

 

 

 

 

 

2017-11-06T15:24:21+00:00