So prehranska dopolnila sploh potrebna?

Dandanes ni več težko priti do informacij o prehranskih dopolnilih.
Prehranska dopolnila so na forumih, blogih, knjigah, raziskavah, a problem se pojavi, ko so si trditve nasprotujoče in je treba ločiti zrno od plev. Tokrat se sprašujemo kdo potrebuje prehranska dopolnila. Je vse večja uporaba prehranskih dopolnil zares potrebna? Zakaj bi užival prehranska dopolnila?

Kot človek, ki se dnevno ukvarja s prehrano, velikokrat slišim stavek: “Današnja zelenjava in sadje sta že čisto brez vitaminov in mineralov.” Ali pa: “Ker hodim na fitnes in želim dobiti na masi, moram pojesti tri grame beljakovin na kilogram telesne mase.” Nasprotniki prehranskih dopolnil so malo manj “glasni” ali pa jih preprosto utiša živilski lobi.

Dejstvo je, da je dobro telesu zagotoviti vse, kar potrebuje za normalno delovanje. Primerne količine tekočine, zadosten vnos beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vlaknin ter vitaminov in mineralov. Če nam tega ne uspe doseči z običajno hrano, si pomagamo s prehranskimi dopolnili, ki jih je na trgu že več tisoč vrst.

Kako pa vemo, kdaj smo zadostili potrebam telesa in kdaj ne?
Obstaja več metod merjenja vnosa hranil. Še najlažje vam bo količino hranil v krvi zmeril zdravnik in vam tudi svetoval k (ne)uporabi prehranskih dopolnil.
Dr. Edvin Dervišević, zdravnik specialist medicine športa, metode merjenja vnosa hranil deli na: anemnezo – vprašalnik o načinu prehrane, klinični pregled – ugotavlja se prisotnost znakov neprimerne prehrane, sestava telesa – merjenje telesne teže, telesne višine, kožne gube, laboratorij – hematologija, biokemija …, imunološke preiskave.

Vsak, ki ima težave s telesno težo ali z zdravjem, bi moral opraviti katero od teh metod, kajti dlje časa trajajoče pomanjkanje določenih hranil lahko pusti hude posledice, tako fizične kot psihične. Zdravo ali če hočete primerno prehrano skušajmo držati vsakodnevno in ne samo, ko se bliža poletje ali ob bolezenskem stanju. Še posebej pomembna je prehrana v fazi rasti. Ne pozabimo, da nam prehranska dopolnila včasih lahko rešijo življenje in prehrana dojenčka z nadomestki materinega mleka je lep primer.

Uporaba prehranskih dopolnil je torej dobrodošla ampak bodite dovolj pametni, da sami presodite, če jih zares potrebujete. Sicer pa se še vedno lahko obrnete na prehranskega strokovnjaka, ki vam bo z veseljem dal nekaj osnovnih napotkov.

Lenoba spodbuja uporabo prehranskih dopolnil!
Nimate časa za pripravo obroka? Vzemite prehransko dopolnilo (šejk, tablico, nadomestek obroka…).
Nimate energije ali znanja, da bi razmišljali o uravnoteženem obroku, ki vam bo dal vsa hranila? Vzemite prehransko dopolnilo.
Se odpravljate ne pot in ne želite razmišljati še o hrani? Vzemite prehransko dopolnilo.
Uporaba prehranskih dopolnil je v teh primerih mogoče res smiselna, a se morate vprašati, če ni to že tista druga skrajnost…

Tadej Jurman,
prehranski svetovalec in inštruktor fitnesa pri FZS

2017-10-16T21:40:49+00:00