Zakaj sem (SPET) bolan/a

Živimo v svetu, ko lahko dobimo »karkoli« si zaželimo. To pa hočemo in lahko dobimo takoj ali pa vsaj precej hitreje kot so to dobili naši starši. Instant rešitve so gonilo današnjega uspeha, vendar zdravje ni v tej vreči uspeha. Žal je za človeško zdravje potrebnega malo več znanja in načrtne ureditve življenjskega sloga.
O zdravju je bilo napisanega in povedanega že veliko. Osnovno načelo zdravja je stanje, ki ni bolezen in to stanje v človeškem organizmu ohranja sistem, ki mu pravimo imunski sistem. Za dobro in trdno zdravje je torej nujno, da zgradimo kar se da močen imunski sistem, ki nas bo branil pred različnimi vplivi iz okolja.
Praktično vsaka odločitev v življenju, bo vplivala tudi na naš imunski sistem. Od tega v kakšni telesni kondiciji smo, do naših prehranjevalnih navad in vsakodnevnega stresa. Za več poglobljenih informacij o vplivih na imunski sistem si preberite kakšno knjigo ali članek prof, dr. Alojza Ihana, dr. med. V tem blogu pa bi vam rad predstavil realno sliko povprečnega človeka v razvitem svetu in prepričan sem, da se boste našli vsaj v delčkih te zgodbe.

Jutranje bujenje z budilko je stres, ki ga težje prenašamo, če smo slabo in/ali premalo spali. Skodelica kave nas bo prebudila, a takšna dnevna manipulacija z našim telesom je na dolgi rok lahko škodljiva in prevelika količina kave lahko oslabi naš imunski sistem. Naše telo se naravno prebuja vsaj 1 uro in v tem času res ne potrebujemo še dodatne pomoči. Jutranje hitenje z urejanjem frizure in bitka s časom na poti v službo nam predstavljata večji stres na telo kot si mogoče mislimo, zato predlagam, da se umirimo –tukaj nam pomagajo tehnike sproščanja. Za zajtrk si vzemimo čas, ker ni samo pomembno kaj v določenem obroku pojemo ampak tudi na kakšen način. Hranjenje med vožnjo ali goltanje hrane zadnjo minuto, na noben način ni zdravo in koristno. Pokojni prof, ddr. Marjan Simčič nam je stalno ponavljal pomembnosti odnosa do hrane in prepričan sem, da bo v prihodnosti s pomočjo sodelovanja med psihologi in prehranskimi svetovalci prišlo do zanimivih zaključkov na to temo. 
Vrnimo se na našo zgodbo, ki nas uči kaj vse bi bilo dobro spremeniti, da bi zbudili in okrepili naš imunski sistem. Po jutranjem hitenju, nas v službi ali šoli čakajo določena opravila. Če teh opravil ne maramo, potem je mogoče čas, da se vprašamo o smiselnosti našega početja. Vedno lahko zamenjamo šolo, službo ali pa vsaj delovno okolje prilagodimo na način, ki nas bo (na)polnil z energijo. Bi radi celo življenje opravljali delo, ki vas ne veseli? Morda je ravno tukaj glavni razlog za (pre)velik stres, ki vam povzroča padec imunskega sistema. Podobno je z odnosi doma, na delovnem mestu, s prijatelji…uredite odnose, sprostite stres in presenečeni boste na kakšen način se bo odzvalo vaše telo.
Po službi ugotovite, da ste za malico pojedli nekaj na hitro in sedaj, ko ste končno konec s službo, vam pošteno kruli v želodcu. Najprej pomislite, da bi bilo dobro pojesti nekaj zdravega, da se boste bolje počutili ampak res nimate časa, zato ponovno pojeste nekaj na hitro. Že dejstvo, da vam je vse drugo pomembnejše od zdravih obrokov od katerih je odvisno vaše zdravje in ne nazadnje tudi vaš izgled, nakazuje na to, da je čas, da dobro premislite o vaših prioritetah.
Zvečer se končno usedete v domači kavč in se poskušate sprostiti. Vendar vas nekaj razjeda. Spomnite se, da ste si obljubili, da boste zdravo jedli in trenirali. Priporočila za količino telesne dejavnosti so različna. Jaz vam priporočam, da svojemu telesu privoščite vsakodnevne izzive. V glavi veste, da bi bilo dobro to storiti sedaj, ampak ljudje smo lena bitja. Rečemo si, da bomo to naredili jutri, ko bo več časa…NAPAKA! Telo potrebuje telovadbo danes in prav tako jutri. Trening lahko opravimo doma na kavču, se odpravimo na hitrejši sprehod ali pa preprosto pokličemo nekaj prijateljev in se dogovorimo za termine aktivnosti. Nekateri fitnesi so odprti že 24h na dan in izgovori, da nimamo časa za vadbo, ne pridejo več v poštev. Pozabite izgovore, začnite iskati rešitve. Izgovori vas ne bodo pripeljali nikamor.
Končno smo prišli do hrane. In vode, ki je prav tako pomemben faktor počutja in zdravja. Ste že kdaj spili kavo na prazen želodec in vas je črvičilo? Ste že spili liter komercialne sladke pijače in vam še vedno ni bilo dovolj? Pozabite na vse pijače, ki niso več navadna voda. Človeško telo je iz ¾ vode in primarno voda ne potrebuje dodatnih hranil, da bi bila zdrava za naše telo. Razen v izjemnih primerih, med katere štejemo tudi napore nad 1h, aktivnosti na visokih temperaturah ipd. 
Hrana je precej bolj kompleksna in jo bomo obravnavali v enem od naslednjih prispevkov. Tukaj naj poudarim le, da jejte pravo hrano. To je hrana, ki ni preveč predelana in spremenjena. Če ne veste kaj pomenijo vsi tisti Eji in čudna kemijska imena na etiketi živila, potem verjetno to živilo ne bo najbolj zdrava izbira. Ne me narobe razumeti. Vsa živila na policah bi morala biti zdravstveno neoporečna in nikoli nisem rekel, da živilo z emulgatorji ni zdravo. Problem se pojavi, če pretiravamo. Pretiravanje v tem kontekstu je tudi obsedenost z zdravo prehrano, ki se ji reče ortoreksija. Če pretiravamo s predelanimi živili, pa lahko ustvarimo pogoje, ki za naš prebavni sistem niso optimalni. To pomeni, da naše telo še ni pripravljeno na mešanico vseh mogočih kemijskih spojin, ki jih dnevno vnašamo v telo preko hrane in pijače, zato se nam to lahko maščuje preko različnih bolezenskih stanj. Podrobnejših podatkov o (ne)škodljivosti koktajla emulgatorjev pa za zaenkrat znanost še ni raziskala.

Te zanima kako izboljšati imunski sistem, si s tem urediti zdravje in se počutiti bolje skozi celo leto? Najavi se na prvo srečanje in skupaj bova poiskala rešitve.

2017-12-18T12:53:54+00:00