Telo je tvoje – le eno in edino

Naslednji zapis bo mogoče nekoliko pristranski, zato bom vesel, če mi lahko kdo razloži vzroke, ki pripeljejo osebo do nezavednega samouničenja. Tako je! Uničujemo svoje telo in se tega niti ne zavedamo.
Večina ljudi zanemarja svoje telo do te mere, da si škoduje. Ker to počne večina ljudi, je postalo normalno in družbeno povsem sprejemljivo. Le kam nas takšno početje lahko vodi?

Jaz pa že nisem tak
Spoznanje, da spadaš v skupino ljudi, ki posvečajo premalo časa za svoje zdravje, je ključnega pomena. Brez spoznanja, da imamo problem, ga ne moremo reševati. Če kljub temu, da ozavestiš dejstvo, da zanemarjaš svoje telo, še vedno počneš isto naprej, potem upam, da ti bom s spodnjimi besedami dal tisto kar potrebuješ. To je ljubezen do svojega telesa. Naj se sliši še tako poetično, je prva stvar sprejemanje sebe ter negovanje svojega telesa in duha. Šele potem pridejo na vrsto drugi.

Nimam ne časa, ne denarja
Verjamem, da ima vsak nekoliko drugačno prioritetno lestvico. Vem pa tudi, da se prioritetna lestvica spreminja glede na naše izkušnje in spoznanja. Vabim vas, da tekom spodnjega zapisa, skupaj razmišljamo o svojem telesu.
Pravijo, da je čas denar in tako kot ti in jaz imamo vsi v dnevu 24h, ki jih lahko porazdelimo tako, kot želimo. Zato lahko že v tem trenutku ozavestimo, da časa imamo vsi dovolj. Če si za neko opravilo ne vzamemo časa, pomeni, da nam to opravilo ni dovolj pomembno v življenju. To pa pomeni, da svojega telesa ne marate, če mu ne daste tistega, kar zares potrebuje. Potrebuje pa dnevno telesno aktivnost in zdrav prehranski vnos.

 

Primerjava z avtom
Ko želim nekomu razložiti kako malo je potrebno, da vzdržuje zdravo telo, ga primerjam z avtom. Avto je namreč potrebno hraniti (bencin), ga redno vzdrževati v kondiciji (menjava olja, servisi), negovati (pranje, sesanje), zaščititi (poliranje, garažiranje) itd. Letni strošek, brez začetne investicije, je najmanj 5000€. Podobno je s telesom, je le veliko ceneje.
Če na avtu poči guma, jo takoj zamenjamo. Ko si zvijemo gleženj, ne želimo obiskati zdravnika.
Ko v avtu na armaturni plošči zasveti luč za menjavo olja, takoj ukrepamo. Ko nas preseneti bolečina v križu, pa samo skomignemo z rameni.
Vidite to paradigmo? Nam je res prevozno sredstvo bolj pomembno od svojega telesa?
Ko obiščemo mehanika, bi radi, da nam vse dela brezhibno in na koncu močno preplačamo zamenjane dele na avtu plus delo mehanika, ki na rednih servisih računa okoli 40€/h.

Tako izgleda osebno trenerstvo 1 na 1. Osebni treningi so vedno personalizirani.

Ko pa obiščemo osebnega trenerja, pa imamo bolečino v kolenu, ramenski sklep in gleženj nista dovolj gibljiva, kondicije nimamo, moč pa je tako tako. V avtomobilskem žargonu bi tako stanje ocenili s terminom finančna totalka.
Mi pa želimo priti v dobro telesno formo, kljub temu, da 30 let nismo pomislili, da tudi naše telo potrebuje malo več pozornosti. Rezultate želimo v nekaj mesecih in 30€/h za osebno trenerstvo nam je preveč, ker moramo kupiti tudi karto za fitnes. Vsega tega tehničnega servisa na telesu ne bi potrebovali, če bi nas starši pravočasno naučili, da je naše telo eno in edino in da ga moramo skrbno in redno vzdrževati.

Ustvarjaš pokvarjenega fička letnik 1982
Zaradi lažje predstave še vedno uporabljam primerjavo našega telesa z avtomobilsko industrijo.  Kljub temu, da ima danes povprečni državljan večjo kupno moč kot pred 100 leti, si verjetno ne more vsak privoščiti novega Ferrarija. Če bi tako pridno skrbeli za svoje telo, kot dajemo na stran za svoj novi avto, potem sem prepričan, da bi vaše telo prekipevalo od zdravja in prav tako kot Ferrarija, bi si ga (torej telesa) vsi želeli ter nihče ne bi verjel, da ste do takšnega telesa prišli na legalen način.
Zanimivo, da celo življenje garamo in si uničujemo zdravje, da kupujemo nove in nove avtomobile, med tem, ko bi lahko samo delček svojega vložka preusmerili v svoje telo in celo življenje bi vozili oziroma uživali v Ferrariju.

2018-01-31T15:08:42+00:00