Pomagajte starejšim

V fitnes tudi v zlatih letih. Da boste zdravi.

Opažam, da se v Sloveniji starejša populacija upira gibanju. Tega se niti ne zaveda. Prepričan sem, da jim manjka pravih informacij, ki bi jih spodbudile, da kdaj zavijejo tudi v fitnes.
Sprehodi in hišna opravila, praviloma ne bodo dovolj! Vsakodnevna hoja po stopnicah in delo na vrtu so sicer dobrodošlo gibanje. Če pa je to vse kar lahko naredite za svoje zdravje, boste presodili sami. Poglejmo dejstva.

 

Neizpodbitno dejstvo je, da se vedno manj gibamo in vedno več sedimo. Težka dela, ki so jih včasih opravljali ročno, jih danes namesto nas opravijo stroji. Z avtom se zapeljemo v trgovino, ki je oddaljena le nekaj minut hoje – ker nimamo časa!? Če je v stavbi dvigalo, niti ne pomislimo na stopnice. Če vse te NEaktivnosti seštejemo skupaj, lahko pri nekaterih posameznikih ugotovimo, da je njihova dnevna količina gibanja zanemarljiva in to lahko vodi do številnih negativnih posledic. Ena od njih je danes za nas še posebej pomembna in to so mišice (oz njihov manko)!

 

Čas v pokoju lahko izkoristite za delo na sebi.

Brez primernega gibanja naše telo ne bo imelo razloga, da mišice krepi. Še več. Po 40. letu se že soočimo s stanjem, ki ga strokovno poimenujemo sarkopenija. Sarkopenija je naravni pojav izgube mišične mase in mišične funkcije s staranjem, ki je lahko pospešena z neustreznim prehranjevanjem in neaktivnostjo. Med 40. in 50. letom starosti izgubimo približno 8% mišične mase in podobno v naslednjem desetletju. Po 70. letu pa se izguba mišične mase še dodatno poveča na 15% na desetletje.

 

Včasih so menili, da se s pomočjo vadbe za moč  pri starejših izboljša mišična moč, koordinacija in funkcija mišic, ne poveča pa se mišična masa. Danes vemo, da lahko s pomočjo vadbe zavremo sarkopenijo in stanje celo izboljšamo. Vendar pravilen trening vadbe za moč pri strostnikih ne bo dovolj. Potrebna bo previdnost tudi pri prehrani.

 

Svetuje se, da starostniki zaužijejo nekoliko večjo količino beljakovin v prehrani. Velik del aminokislin, ki so sestavni del beljakovin, se porabi že v prebavilih za njihovo delovanje. Tega v preteklosti niti nismo tako dobro vedeli in razumeli. Šele presežek aminokislin gre v organizem, tam pa morajo vzdrževati, denimo, imunski sistem in mišice, ki že tako ali tako pri starostnikih bolj propadajo kot pri mlajših. Priporočen vnos beljakovin pri starostnikih nad 65 let je od 1 do 1,2 grama na kilogram telesne teže. Ker pa se moramo gibati, če hočemo te beljakovine vgraditi v funkcionalna tkiva, so potrebe po beljakovinah v resnici še nekoliko višje in gredo tja proti 1,5. To velja za zdrave starostnike… Doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med. je zapisala, da se pri bolnikih starostnikih potrebe hitro dvignejo na 2 grama na kilogram telesne teže. To pa so že številke, ki jih ni tako lahko doseči, če ne razmišljamo o dnevnem vnosu hranil. Na tem mestu velja razmisliti o prehranskih dopolnilih oziroma sirotkinih beljakovinah (ang. whey).

Posebna previdnost pa je potrebna takrat, kadar nas poleg sarkopenije doleti tudi katera od kroničnih bolezni, kjer stanje lahko preide v kaheksijo. Kaheksija pa je zelo resen presnovni sindrom, ki je potreben klinične obravnave in natančnega prehranskega plana. Več o kaheksiji, ki je razmeroma slabo poznana, pa kdaj drugič.

 

Torej, previdnost je potrebna že po 40. letu.
Če poznate osebo, ki bi mu zgornji prispevek prišel prav, mu predajte informacijo in pomagajte do zdravja tudi v drugi polovici življenske poti.

2018-11-02T10:46:05+00:00